AstroPortal.ME

ŠKOLE I SEMINARI:

30.03.2015. u 17:00h.
Škola Astrologije – Uvodno predavanje

30.03.2015. U 19:00h
Astro–hiling – Uvodno predavanje

__________________________

Kontakt telefon:

00381 64 /13 – 13 – 625
(064 /13 – 13 – 625)

 


 

Mirjana Mirković

Vladimir Miletić

 

 

ASTROLOŠKI ZNACI

Krug Zodijaka Reč Zodijak potiče iz Grčkog i Latinskog jezika i u prevodu znači “Životinjski krug”.
Zodijak se sastoji od 12 znakova i to su : Ovan, Bik, Blizanci, Rak, Lav, Devica, Vaga, Škorpion, Strelac, Jarac, Vodolija i Ribe.
Prvi i poslednji dan vladavine znakova saznajemo iz Efemerida. On varira za jedan dan iz godine u godinu.

Znaci se dele na više načina.


Prva podela horoskopskih znakova – prema elementima kojima vladaju:

1. Vatreni znaci (Ovan, Lav i Strelac) OvanLavStrelac
Temperamenti su, brzo se ljute i brzo hlade. Kreativini su, strastveni, idealisti i avanturisti.

2. Vazdušni znaci (Blizanci, Vaga i Vodolija) BlizanciVaga
Vole prijateljstvo i komunikaciju sa ljudima iz različitih slojeva, jer od svih nesto uče i svima nešto daju. Originalni su mislioci i nosioci novog, dobri govornici, ljudi sa osećajem za stil, boje i lepo.

3. Vodeni znaci (Rak, Škorpion i Ribe) RakŠkorpionRibe
Imaju bogat unutrašnji život, emotivni su i nestalni, maštoviti i mistični.

4. Zemljani znaci (Bik, Devica i Jarac) BikDevicaJarac
To su praktični, oprezni i sputani znaci. Njihovi interesi su uglavnom vezani za materijalna dobra i akumuliranje kapitala. Vole komforan život, ali sanjaju o emotivnim i mističnim osobama.

Sledeća podela znakova je na muške i ženske, odnosno prema polaritetu:

Muški znaci su: Ovan, Blizanci, Lav, Vaga, Strelac i Vodolija, i to su Jang znaci.

OvanBlizanciLavVagaStrelac

Ženski znaci su: Bik, Rak, Devica, Škorpion, Jarac, i Ribe i to su Jin znaci.

BikRakDevicaŠkorpionJaracRibe

 

Druga podela horoskopskih znakova – prema temperamentu:

1. Kolerik – to su muški znaci i svi Vatreni znaci (Ovan, Lav, Strelac), to su temperamentni ljudi. Kolerici su osobe naglih i snažnih reakcija koje se lako uzbuđuju i čije su emocije visokog intenziteta i to ne samo, kako se obično misli, emocija besa, nego i drugih osećanja kao sto su sreća (kolerik će se uvek radovati intenzivnije od drugih), tuga i dr.
Koleričnom temperamentu odgovara atletski tip fizičke građe, pa su, shodno tome, kolerici veoma često fizički razvijene i spremne osobe.
Koleričan temperament je u tradicionalnoj Astrologiji simbolizovan kroz vatreni element (toplo i suvo) i planete Mars i Sunce.

2. Sangvinik – to su takođe muški znaci i elemenat je Vazduh (Blizanci, Vaga i Vodolija), to su brzi ljudi. Iz literature o sangviničnom temperamentu možemo saznati da ga karakterišu relativno brze emocionalne reakcije na, po pravilu, ne posebno snažne i trajne emocije.
Sangvinici su, dakle, dobro i loše raspoloženi uvek sa razlogom, a kvalitet njihovog raspoloženja je uvek adekvatan objektivnim okolnostima kojima su izloženi.
Astrološki simbolizovan kroz vazdušni element (toplo i vlažno) i planete Jupiter i Merkur.

3. Melanholik – to su ženski znaci, element je Zemlja (Bik, Devica i Jarac) oni su uglavnom okrenuti ka prošlosti. Melanholici su osobe sa intenzivnim i dugotrajnim osećanjima koja, suprotno od onoga sto bi se moglo očekivati, retko dovode do emocionalnog reagovanja. U tom smislu, melanholični tip temperamenta je, uslovno rečeno, suprotan sangviničnom. Astrološki simbolizovan Zemljanim elementom (hladno i suvo) i planetama Saturnom i Merkurom.

4. Flegmatik – to su ženski zanci element je Voda. Osobine su im da su depresivni i povučeni (Rak, Škorpion i Ribe). Emocionalne reakcije osoba sa flegmatičnim temperamentom su retke, spore i slabe, i to u odnosu na sve ostale tipove temperamenta. Flegmatici su slabo osetljive osobe koje svoje emocije teško ispoljavaju i u očima drugih uvek ostavljaju utisak neemotivnih ili nezainteresovanih, odsutnih ljudi. Flegmatični temperament je, moglo bi se reči, suprotan koleričnom. Flegmatični tip temperamenta je astrološki simbolizovan kroz Vodeni element (hladno i vlažno) i planete Veneru i Mesec.

 

Treća podela horoskopskih znakova – prema kvalitetu:

1. Kardinalni znaci – ukazuju na početak godišnjih doba. Pokazuju nagle početke… U njih spadaju Ovan – proleće, Rak – leto, Vaga – jesen, Jarac – zima.

 2. Promenjivi znaci – obezbeđuju komunikaciju između različitosti. Spajaju proleće i leto to su Blizanci, Devica, Strelac, i Ribe.

3. Fiksni znaci – su stabilni, jaki i imaju trajnost. To su Bik, Lav, Škorpion i Vodolija.

 

 

Ovan Bik Blizanci Rak Lav Devica Vaga Škorpion Strelac Jarac Vodolija Ribe