AstroPortal.ME

ŠKOLE I SEMINARI:

30.03.2015. u 17:00h.
Škola Astrologije – Uvodno predavanje

30.03.2015. U 19:00h
Astro–hiling – Uvodno predavanje

__________________________

Kontakt telefon:

00381 64 /13 – 13 – 625
(064 /13 – 13 – 625)

 


 

Mirjana Mirković

Vladimir Miletić

 

 

MarsMARS

Za Mars se zna od pamtiveka. Svojom crvenkastom bojom i jakim sjajem privlačio je pažnju jos praistorijskih civilizacija. Zapise o Marsu nalazimo u drevnoj Kini, Asiriji, Egiptu i drugim državama starog sveta.
U drugom mileniju pre nove ere Vavilonci već znaju za neobično kretanje Marsa unazad. On je jedna od pet zvezda koje ne miruju poput ostalih, vec šetaju po nebu. Ove zvezde Heleni će zvati lutajuće zvezde, ili na grčkom: planete.

MarsVavilonci su Mars zvali Nergal po svom bogu smrti i kuge. Crvenkast sjaj Helene je asocirao na poteklu krv u ratu i oni će ovu planetu nazvati Arej po svom bozanstvu rata. Za Indijce opet Mars je vatra nebeska.
Zauzeti ratovanjem i uređivanjem svoje sve veće države Rimljani nisu imali vremena, a ni smisla za originalna dela u filozofiji, umetnosti i religiji. Sve to, pa i bogove uvezli su iz Helade. Samo su bogovima nadenuli svoja imena. Aresa su zvali Mars.

Jačina sjaja i crvena boja odredili su i simboliku Marsa. Mars je tako oličenje muškosti, snage, volje, agresivnosti.

Vlada Ovnom i Škorpijom (suvladar), dnevno pređe 0,5 stepeni a ceo Zodijak za dve godine. U jednom znaku je dva meseca. Mars vlada od 41. godine do 56. godine života. Njegov element je Vatra, dan je utorak, metal gvozđe, boja crvena, a broj 8. 

Predstavlja: akciju, agresivni poriv, inicijativu. Ključna reč: energija.

Anatomija: mišićni sistem, eksterni reproduktivni organi, glava i lice, crvena krvna zrnca, motorički nervni sistem, bešika, nadbubrežna žlezda.

Mars upravlja Vašom animalnom prirodom, željom i seksualnom energijom. Ukazuje na ambiciju, snagu, moć, konstruktivnost, rad, težnju, takmičarski duh i smrt.

Mars je moćni Bog rat, ali u vremenu mira sinonim je za energiju, hrabrost, odlučnost i spremnost. U današnje vreme to je takođe borba za posao odnosno kako će čovek odbraniti ili postići svoje ciljeve u poslu i životu. On je vitez zaštitnik, branitelj slabih i nemoćnih, onaj koji čuva svoju porodicu i teritoriju. On čuva zakon i uništava sve ono što treba da bude uništeno. Bez Marskovog uticaja bili bi smo statični, nesposobni da branimo sebe i druge, bez energije i bez borbe za opstanak. Ma koliko nam se surovim činila ta borba ona je neophodna. Na ličnom planu, Mars predstavlja princip borbenosti i hrabrosti same osobe da se suoči sa izazovima koje joj život postavlja. On predstavlja energiju, sposobnost potvrđivanja i ispoljavanje osobe, sposobnosti da se bori za ispunjavanje svojih ciljeva. Kao planeta energije i akcije, vezan je za muški princip, oplodnu moć, seksualnost u smislu zadovoljavanje potreba. Položaj Marsa u znaku i kuci ukazuje na način na koji se osoba bori, koje metode koristi u odbrani svoje teritorije, bilo da su u pitanju lični principi, stavovi ili ono što je stvorila, ali i način na koji ispoljava svoju seksualnost, naročito u muškoj karti rođenja.

Mars je pored Jupitera najveći italski i rimski bog. U staro vreme, pre nego što je uzeo atribute helenskog boga Areja, Mars je bio bog zemljoradnje i stočarstva, a tek potom postaje bog rata. Zbog svog prvobitnog karaktera njegovi praznici su u martu i oktobru kada počinju, odnosno zavrsavaju se zemljoradnicki radovi. Ali to je i doba kada počinju odnosno završavaju se ratni pohodi.

Kako Mars vlada poljem na kojem se vodi bitka, ali i koje se obrađuje za uzgajanje poljoprivrednih biljaka, njemu su upućene molbe za zaštitu zemlje kako od neprijatelja tako i od svih elementarnih nepogoda.
Po tradiciji Mars je otac Romula i Rema, osnivača Rima, i stoga se smatra i ocem čitavog rimskog naroda.
Ovom bogu je posvećen mesec Mart, prvi mesec u godini po Starom, republikanskom kalendaru.

Ares je bio bog ratovanja, i to rata koje je sam sebi svrha. Radovao se smrti bilo junaka ili običnih smrtnika, voleo je miris krvi, borbu, zveket oružja, jauke i krike. Aresa nikada nije zanimao uzrok rata, pa čak ni njegov ishod, za njega je bilo najvaznije samo ratovanje.

Ares je mrzeo sve ostale bogove, a među njima i svoje roditelje, a posebino je mrzeo boginju Atinu. On je smatran za praoca Amazonki – plemena ratobornih žena.

Ares je, gotovo uvek prikazivan u četveropregu sa konjima osedlanim zlatnim sedlom. Konji boga Aresa su bljuvali vatru, a on je nosio bakreni oklop, kacigu i koplje, i samo ponekad i štit.

Njegove su svete ptice bile orao, detlić i lešinar, a najdraža mu je životinja bio pas, tako da su se u njegovu čast, u Sparti žrvovali psi. Ares je, u nekim prilikama bio prikazivan i sa zmijom.

Sa boginjom Afroditom, Ares je imao dva sina, Dima i Foba koji su označavali užas i strah, a uz njega je bio i Kudoimos, demon zveketa bitke. Uz Dima i Foba, Afrodita je Aresu rodila i Erosa i Anterosa koji su nasledili Afroditine dobre osobine, kao i kćerku Harmoniju.

 

 

Sunce Mesec Merkur Venera Mars Jupiter Saturn Uran Neptun Pluton