AstroPortal.ME

ŠKOLE I SEMINARI:

30.03.2015. u 17:00h.
Škola Astrologije – Uvodno predavanje

30.03.2015. U 19:00h
Astro–hiling – Uvodno predavanje

__________________________

Kontakt telefon:

00381 64 /13 – 13 – 625
(064 /13 – 13 – 625)

 


 

Mirjana Mirković

Vladimir Miletić

 

 

MerkurMERKUR

Merkur je Suncu najbliža planeta i druga najmanja planeta Sunčevog sistema – odmah posle Plutona. Jedno vreme se verovalo da postoji Suncu bliža planeta, pa joj je čak dodeljeno ime Vulkan. Zbog blizine Suncu Merkur je težak za posmatranje, jer se nikad ne pojavljuje na tamnom noćnom nebu, već se može videti jedino u sumrak ili zoru i to blizu horizonta, a tu svetlost prolazi kroz debele slojeve atmosfere koja ometa osmatranje (u drugim prilikama je ili ispod horizota ili ga zasenjuje Sunce). Zbog ovoga Nikola Kopernik, tvorac Heliocentričnog sistema, nikad nije uspeo da vidi Merkur i na to se požalio pred kraj života.

MerkurMerkur je dete Sunca i Meseca, muškog i ženskog principa i zato ima  status neutralne planete. Funkcija Merkura u natalnoj karti, vezana je za komunikaciju, ideje, prenos informacija, učenje i prilagođavanje okolini, formiranju stavova i mišljenja. Njegov princip dominantan je u detinjstvu kada dete koje uči da hoda i govori upoznaje svet oko sebe. Merkur se vezuje za znanje, ali pre svega ono koje nastaje prikupljanjem informacija i činjenica o nekoj stvari. Zato funkcija ove planete postaje najznačajnija u procesu učenja, jer od načina na koje primamo informacije, na kojih ih pamtimo i obrađujemo zavisi i sposobnost lakog i neometanog procesa učenja. Za sve što se tiče takozvanih viših znanja i ideja moramo uzeti u obzir uticaj Jupitera i Saturna jer su te dve planete tradicionalno vezane za učitelje i sposobnost da se znanje akumulira i prenosi. Dobro razvijen Merkur daće izuzetnu sposobnost realizacije ideja, pa su zato za Merkur vezana zanimanja kao što su novinar, ekonomista, sekretar, izdavač, i tako dalje. Merkur je neutralan, nema seksualnost, i kao takav je vazan za donošenje praktičnih odluka, za istraživanja i to posebno naučna. Za Merkur se vezuje sposobnost da budemo iskreni i tačni, kao i da znamo kada je vreme da se priča, a kada da se ćuti. Sledeća funkcija Merkura je govor, jer pomoću govora i reči mi predstavljama sebe, svoja mišljenja i osećanja. Kao planeta najbliza Suncu on predstavlaj onaj faktor u natalnoj karti koji nam omogućava da izrazimo sebe.

Merkur je bog trgovine. U rimskoj mitologiji Merkur je poznat kao bog – zaštitnik trgovaca i putnika, dok je u grškoj mitologiji bio poznat pod imenom Apolon – kada se video kao jutarnja zvezda, a Hermes – kada se video na nebu kao večernja zvezda. On je sin boga Zevsa i Maje, bog pastira i stada, puteva i trgovine, zaštitnik lopova i glasnik bogova; vodio je duše umrlih u podzemlje. Hermes je najmlađi od dvanaest olimpskih bogova. On je sin Zevsa i Maje, Atlantove cerke. U podne, istog dana kada se rodio, Hermes je krenuo u prvu svoju pustolovinu. Prvo je od kornjačinog oklopa načinio liru, a zatim je ukrao 50 krava iz Apolonovog stada i da bi zavarao poteru krave je naterao da idu unatraske. Ipak, Apolon je uspeo da dozna ko je bio vinovnik krađe i Hermes se našao pred Zevsom kada je morao da prizna svoju krađu. Odveo je zatim Apolona do mesta gde su krave bile sakrivene i tu je zasvirao u liru. Ovaj instrument je toliko odusevio Apolona da je on Hermesu podario svoja goveda u zamenu za liru. Već ovi događaji iz prvih dana života mladog Boga govore dosta o njegovoj naravi.

Heremes je glasnk bogova, pre svega Zevsov. Pomagao je i bogove i ljude i to bez obzira da li oni pomoć zaslužuju. Dva puta je spasao Odiseja, štitio je Herkula, pomogao Tezeju. On je doveo Heru, Atenu i Afroditu pred Parisa da ovaj prosudi koja je od boginja najlepša – i nakon toga je otpočeo dugogodisnji trojanski rat. Zaštitnik je pastira i seljaka, kućnih ulaza, puteva i putnika. On je bog trgovine i trgovaca, pronalazač mera za duzinu i tezinu. Kao veoma rečitog poštovali su ga i oratori. Hermes se javlja i kao zaštitnik mladih i njihove obuke i takmičenja. Poštovali su ga i lopovi pa je on i  njihov zaštitnik (ali zaštitnik samo lukavog, domišljatog lopovluka – kakvim se i sam bavio).

Dnevno pređe u proseku 1,5 stepen, ceo Zodijak obiđe za jednu godinu. Vlada Blizancima i Devicom. Element Merkura je Zemlje, dan sreda, boja svetlo šuta i siva, broj je 5, metal je šiva. Merkur najjače deluje od 4. do 14. godine.

 

 

Sunce Mesec Merkur Venera Mars Jupiter Saturn Uran Neptun Pluton