AstroPortal.ME

ŠKOLE I SEMINARI:

30.03.2015. u 17:00h.
Škola Astrologije – Uvodno predavanje

30.03.2015. U 19:00h
Astro–hiling – Uvodno predavanje

__________________________

Kontakt telefon:

00381 64 /13 – 13 – 625
(064 /13 – 13 – 625)

 


 

Mirjana Mirković

Vladimir Miletić

 

 

MesecMESEC

Mesec je najbliže nebesko telo našoj planeti Zemlji. Udaljen je 384000km, i mada je jedini Zemljini satelit u Astrologiji se posmatra kao planeta. Dnevno pređe od 12, do 14 stepeni, Zodijak obiđe za oko 28. dana, a u jednom znaku je 2,5 dana. Zemlju obiđe 12 puta za jednu godinu. Metal je srebro, dan ponedeljak, boja bela i srebrna, element Voda, broj 2, najjače deluje od rođenja do 4. godine života.

MesecZa razliku od Sunca koji je muški princip Mesec je ženski princip. Mesec nema svoju svetlost on reflektuje Sunčevu svetlost, tako da se može reci da kroz Mesec, Sunce šalje svoju svetlost i kada nije vidljivo. Mesec vlada snovima, nesvesnim umom i fantazijama. Snovi su refleksija našeg svesnog uma, kroz koje nam on šalje poruke koje su bitne za naš razvoj i napredak. U svim drevnim mitologijama i religijama Sunce i Mesec su bili vezani kao muški i ženski princip, za oca i majku, svetlost i tami, javu i san, i veza između njih je bila izuzetno značajna. Mesec predstavlja način na koji se energija svesti i individualnosti, koja je predstavljena položajem Sunca u natalnoj karti stavlja u funkciju, odnosno na koji način ih čovek svojim instiktivnim i emocijalnim reakcijama stavlja u pogon.

Ako pogledamo Grčku mitologiju uočavamo tri aspekta ženskog principa – devojke – odnosno Artemide, žene – Dijana i starice – Hekate.

U fazi mladog Meseca ispoljavaju se osobine devojke Artemide, koja ima zaštitnički uticaj na sve što je u začetku, nedovoljno razvijeno i malo. Artemida koja pored svog vladarstva nad divljom prirodom i životinjama, štiti porodilje i malu decu. Kada je pun Mesec onda je to doba zrele žene Dijane. To je plodna žena koja ispunjava svoju funkciju majke, zadovoljna i sigurna u svom ženskom aspektu. Boginja Dijana je obožavana kao boginja plodnosti jer se pun Mesec vezuje za ispunjenje, plodnost, uspešno zaokruživanje započetih projekata i tako dalje.

U fazi opadajućeg Meseca – Hekate, Mesec ispoljava svoj uticaj kroz povlačenje, mudrost stečenu kroz iskustvo, završetke. Ova strana Meseca ima i svoju mračnu stranu jer je Hekata jedna od boginja podzemnog sveta, koju je Zevs obdario sposobnošću da po svojoj želji daruje smrtnike ali i da sprovodi osvetu. Ona je stara, mudra žena ali i čarobnica jer magijom nagrađuje i uništava. Zbog svojih vestina u magije podjednako je ulivala i strah i poštovanje. Mesec u fazi opadanja vezuje se za završetke, povlačenje, mudrost, okultizam i magiju, sumiranje iskustava kao i pripreme za novi ciklus.

Mesec vlada grudima i abdomenom, matericom i jajnicima, telesnim tečnostima. To je desno oko kod žene, a levo kod muškarca, to je lice, sluzokoža. Mesec ima veliki zančaj u karmičkoj analizi horoskopa jer pokazuje nagomilana karmička iskustva koja osoba prenosi u ovaj život. Mesec je duša. On je naša intima, kuća, porodica, ćeo naš unutrašnji sistem. To je stanje iskrenosti i bliskosti. Ako je Sunce poza, onda je Mesec stvarna priroda čoveka.

 

 

Sunce Mesec Merkur Venera Mars Jupiter Saturn Uran Neptun Pluton