AstroPortal.ME

ŠKOLE I SEMINARI:

30.03.2015. u 17:00h.
Škola Astrologije – Uvodno predavanje

30.03.2015. U 19:00h
Astro–hiling – Uvodno predavanje

__________________________

Kontakt telefon:

00381 64 /13 – 13 – 625
(064 /13 – 13 – 625)

 


 

Mirjana Mirković

Vladimir Miletić

 

 

SunceSUNCE

Zvezda našeg planetarnog sistema je izvor zivota, energije i rasta na Zemlji dajući nam svoju svetlost i toplotu. Ono je simbol čovekogog suštinskog bića, energije i rasta, njegovo unutrašnje svetlo i zivot. Sama podela zodijaka zasnovana je na Sunčevom kretanju.
Položaj Sunca u Znaku kući i aspektima, najpribližnije oslikava unutrašnju prirodu osobe, njene kvalitete i nedostatke, kao i sposobnost da se lični pontencijali predstave i razviju.

SunceSunce je središte i ravnoteža natalne karte, a sam njegov simbol, predstavljen kružnicom sa tačkom u sredini, upućuje nas na ideju jedinstva, zaokruživanja, celovitosti, i dovršavanja. Sama natalna karta u zapadnoj Astrologiji je predstavljena krugom, pri čemu je tačka u sredini presek kuća horoskopa. Zato Sunce možemo shvatiti kao zaokruženost cele natalne karte, odnosno uspostavljanje ravnoteže odnosa svih principa predstavljenih u njoj. Pošto Sunce uravnotežava ceo horoskop, od njegovog položaja zavisi koliko će pojedinac imati olakšan ili otežan put ka ostvarivanju potpune unutrašnje harmonije i ravnoteže. Kao vladar Lava simbolizuje uzidanje i moć, kreativnost i samoostvarenje, odnosno sposobnost da čovek kreira svoj život u kome će biti zadovoljan i neprikosnoveni vladar. Zato se često vezuje za volju i sposobnost upravljanja. Onaj koji je siguran u sebe i svoje namere, ko zna šta želi i kuda ide , lako stvara poziciju autoriteta. Sunčeva ekzaltacija u znaku Ovna jos više naglasava vladarske sposobnosti. Unutrašnje biće predstavljeno Suncem ovde je istinski upravljač životnih procesa, svesno sebe, svojih težnji i svoje prirode. Na dan proleća dan raste u odnosu na noć, svetlost u odnosu na tamu, najavljujući buđenje prirode njen rast i razvoj. To je ne poraženo Sunce, koje se uzdiže u svojoj moći. Pad Sunca u znaku Vage predstavlja ulazak u period dominacije tame u odnosu na svetlo. Vaga putem saradnje sa drugim ljudima otkriva sustinu svog bića. U Ovnu je biće svesno sebe svojih težnji i nema potrebu da u odnosu sa drugima traga za samim sobom, kao što radi Sunce u Vagi. U Vagi ljubav, i harmonični odnosi postaju važni jer su drugi ljudi sada ogledela u kojim biće prepoznaje sebe. Dajući i primajući naklonost i ljubav biće postaje svesno svojih potreba i svoje sustine. Sunce predstavlja muškarca kao oca porodice, to je vladar i autoritet. Sunce je za razliku od Marsa uravnotezeni, zreo otac porodice. Kada se u horoskopu razmatra muški princip uvek se u obzir uzima polozaj Sunca i Marsa. U muškoj karti oni su domminanatan faktor kada je reč o sposobnosti muškarca da bude ljubavnik i ratnik, ali i otac koji misli na sreću i prosperitet svoje porodice. U ženskoj karti ove dve planete predstavljaju tip muskarca koga zena privlači kao ljubavnika i supruga. Tako da je ekzaltacija Sunca u znaku Ovan objedinila ova dva muška principa u jedan. Pošto otac predstavlja prvi autorite u životu pojedinca, Sunce je jedan od faktora koji opisuje oca i odnose sa njim.

Po Grckoj mitologiji, Apolon je bog Sunca, muzike i lečenja, čuvar života, prorok, i simbol muške lepote. Apolon ima sestru bliznakinju Artemidu, koja je boginja Meseca, divlje prirode i životinja, zaštitnica porodilja i male dece. Njihova majka Leta ih je rodila sa Zevsom. Zevsova ljubomorna supruga Hera je naredila Pitonu da ih goni. Ona je prvo rodila Artemidu, koja joj je odmah pomogla oko porođaj, a zatim je Apolona.

To simbolizuje vezu između svesnog i nesvesnog odnosno uticaj nesvesnih sadržaja na svesno ponašanja.

Na fizičkom planu Sunce vlada vitalnosću čoveka, vlada srcem i krvnim sudovima, zatim kičmenim stubom i gornjim delom leđa, kao i predelom oko solarnog pleksusa. Sunce je desno oko muškarca, a levo oko kod žene.

Ako je nepovoljno postavljeno u horioskopu, onda je to nedostatak volje i vitalnosti, neodlučnost i neorganizovanost. Ako je Sunce loše aspektovano daje aroganciju, uobraženost, sujetu, potrebu za dominacijom i ekstravagancijom, što kvari sve uspehe.

Sunce je u Vatrenom znaku ambiciozno sa mnogo želja i snova o uspehu i slavi.

U Zemljianom znaku je praktično i motivisano materijalnim potrebama, radom nadoknađuje energiju, ali i zadovoljavanjem čula.

Sunce u Vazdušnom znaku je motivisano intelektualnim željama i društvenim idealima, a energiju nadoknađuje društvenim kontaktima.

Sunce u Vodenom znaku je motivisano dubokim emocijama i energiju nadoknađuje jakim emotivnim i bliskim druženjima.

 

 

Sunce Mesec Merkur Venera Mars Jupiter Saturn Uran Neptun Pluton