AstroPortal.ME

ŠKOLE I SEMINARI:

30.03.2015. u 17:00h.
Škola Astrologije – Uvodno predavanje

30.03.2015. U 19:00h
Astro–hiling – Uvodno predavanje

__________________________

Kontakt telefon:

00381 64 /13 – 13 – 625
(064 /13 – 13 – 625)

 


 

Mirjana Mirković

Vladimir Miletić

 

 

VeneraVENERA

Venera – druga po redu velika planeta  Sunčevog sistema polazeći od Sunca. To je terestrička (planeta Zemljinog tipa – planeta sa čvrstom površinom) i najsvetlija planeta (posle Sunca i Meseca najsvetliji objekat na nebu). Od svih planeta Venera se najviše primiče Zemlji (na 40 miliona kilometara što je jednoko oko 1000 razdaljina Meseca od Zemlje). Konačno, Venera je unutrašnja  planeta.

VeneraVenera je planeta ljubavi. Ljubav je osećanje koje ispunjava i inspiriše čoveka, moćna sila koja ga podstiče da bude kreativan. Princip ljubavi je izuzetno važan jer su ljudska bića obdarena sposobnošću da osećaju, stvorena da vole i budu voljena. Kroz ljubav prema drugom ljudskom biću postajemo svesni sebe. Venera takođe vlada zadovoljstvom i skladom. Funkcija Venere nije vezana samo za ljubavne odnose, kroz njen uticaj mi učimo da nesebično dajemo drugim ljudima. Takođe lepota i potreba da budemo kreativni, da stvaramo estetsko prijatan ambijent oko sebe takođe pripadaju Venerinoj sferi uticaja. Zato je on aposebno naglašena u horoskopima umetnika. Venera je zajedno sa Marsom pokretač prirodnih, životnih energija u čoveku. Ove dve planete vladaju suprotnim znacima Zodijaka i njihov međusobni uticaj je veoma važan za sve životne procese, od zadovoljenja fizičkih emotivnih potreba do ljubavi i zdravlja. Dve vazne pokretačke sile u čoveku predstavljene su Marsovim pricipom akcije i Venerinim principom osećanja, zadovoljstva, i prirodnih nagona. Venera predstavlja spoj lepote i osećajnosti kod žena, ženski princip. U ženskom horoskopu predstavlja emotivnost, prirodnost i odnos prema sopstvenim nagonima, seksualnost, privlačnost i zavodljivost.

Rimska boginja ljubavi Venera potiče od grčke Afrodite, boginje ljubavi i lepote, zaštitnice braka, porodice i ljudske zajednice. Prema jednoj mitološkoj verziji ona je kći Zevsa i Dione, a prema drugoj bila je rođena iz morske pene. Ime Afrodita povezano je upravo sa tom legendom (grč. afros – pena). Ona je istovetna s babilonsko – asirskom boginjom Ištar, feničko – asirijskom Astartom, etrurskom Turan, te Inanom kod Sumerana. Već do 5. veka pr.n.e. filozofi su razlikovali dve Afrodite: Afrodita Urania (kći boga Urana) simbolizovala je nebesku Afroditu, predstavljajući zajedništvo telesne i duševne ljubavi, dok je Afrodita Pandemos (kći Zevsa i Dione) bila povezana sa pukom fizičkom ljubavlju. U starogrčkim mitovima Afrodita je uvijek prikazana u odrasloj dobi, kao slobodna i beskrajno poželjna. U kasnijim je mitovima okarakterisana kao isprazna, zlovoljna i lako uvredljiva. I mada je udata za Hefesta, ozbiljnog i trezvenog boga kovača, nije mu verna, već ga vara, a glavni joj je ljubavnik bog rata Ares (rimski Mars). Afrodita se često povezuje i na umetničkim je delima oslikana zajedno s morem, delfinima, golubovima, labudovima, narom, jabukama, nanom, ružom, limunom, školjkama i biserima.

U astrološkom smislu, Venera predstavlja snagu atrakcije ili afiniteta. Ona se odnosi na stvari i osobe koje nas privlače, u kojima uživamo i za čije smo kvalitete prijemčivi. Ona je sinonim za ljubav, seksualnost, zavođenje i kreativnost. Pokazuje kvalitete koje tražimo kod ljubavnog partnera. Venera predstavlja lepotu, odavanje zadovoljstvima,  umjetnosti i romantične želje. U natalnoj karti pokazuje način na koji dajemo ljubav, kako je primamo i šta očekujemo od odnosa u ljubavnoj vezi.

Dnevno pređe približno 1,2 stepena, dok ceo Zodijak obiđe za godinu dana. Metal je bakar, dan je petak, boja zelena, broj 6, element Vazduh, vlada Bikom i Vagom.

 

 

Sunce Mesec Merkur Venera Mars Jupiter Saturn Uran Neptun Pluton