AstroPortal.ME

ŠKOLE I SEMINARI:

30.03.2015. u 17:00h.
Škola Astrologije – Uvodno predavanje

30.03.2015. U 19:00h
Astro–hiling – Uvodno predavanje

__________________________

Kontakt telefon:

00381 64 /13 – 13 – 625
(064 /13 – 13 – 625)

 


 

Mirjana Mirković

Vladimir Miletić

 

 

OvanOVAN (Aries)

Ovan je prvi astrološki znak i vlada od 21.03. do 20.04. (otprilike, jer Sunce ne ulazi u znakove svake godine u isti sat).
To je kardinalan, muški, pozitivan, aktivan znak, kolerične naravi. Njegov simbol je Vatra, a vladar je planeta Mars. Omiljena boja crvena, a deo tela kojim vlada je glava. Broj Ovna je 8, a dan je utorak, metal je gvozđe. Njegov moto je “Ja sam”.

On definiše sebe, daje svest o sebi, definiše ego. Sa Ovnom počinje evolucija i on simboliše buđenje proleća i početak novog ciklusa.

Po mitologiji, legenda kaže, da je u davnim vremenima, Friksa - koji je bio sin kralja Atamanta i Nefele - maćeha stalno maltretirala. Pošto nije mogao to da izdrži, on je sa sestrom Helom skočio na krilatog, zlatorunog Ovna. Međutim, Hela je zbog vrtoglavice pala u more, koje se nazvalo Helespont. To su danas Dardaneli. Friksa je ovan srećno doveo do Kolhide, gde se oženio Halkiopom, ćerkom kralja Ejeta. U znak zahvalnosti, Friks je Zlatorunog ovna žrtvovao Zevsu, a zlatno runo poklonio tastu. Tast je runo prikovao na hrast u svetom vrtu i postavio zmaja da ga čuva od lopova.

Posle mnogo godina Jason je sa grupom momaka, krenuo brodom da se dočepa runa. Posle velikih muka, uz pomoć princeze Medeje, uspeo je da ga ukrade i odnese u Grčku. To je Zevsa jako uvredilo, pa mu je oduzeo zlatno runo, koje je zajedno sa uskrslim ovnom postavio na nebo.

Od tada je Ovan prvi znak u Zodijaku, jer se tada tu nalazila prolećna ravnodnevnica, koja se danas nalazi u sazvežđu Riba.

OvanOvan raspolaže sa mnogo fizičke energije, jer njim vlada planeta Mars, a energiju mu daje i Sunce koje je ovde u egzalitiranom polozaju. Sunce je simbol vitalnosti i moći i najbolje osobine Sunca se upravo vide u znaku Ovna, a to je zbog toga, što nam se čini, da je prolećno Sunce jače od onog avgustovskog. Posle duge zime kada Sunce počne da greje onda mi imamo subjektivni doživljaj da ono jače sija i jače deluje na sve nas, jer se budi priroda i budimo se mi iz zimskog sna.

Ovnovi raspolazu sa dosta energije, zanimljivi su, magični i privlačni. U svemu Ovan želi da bude prvi, jer je inače prvi, jer je inače na početku. Nema strpljenje, potcenjuje teskoće, a borbu voli ne da bi potisnuo suparnike već da odmeri svoju snagu, i zato idu glavom kroz zid. Najviše cene svoju slobodu. Retko se plaše neuspeha, već hrabro idu preko svih prepreka, imajući jaku želju da se dokažu i da predvode druge. Tipočni Ovnovi ne poznaju drugi način ispoljavanja sopstvene ličnosti osim direktnog dejstva, jer im je mentalana energija najčesće prenaglašena. Veoma su ambiciozni, imaju brojne i snažne prohteve i želje, prepuni su ideja, i uvek spremni na nove akcije i poduhvate. Preokupirani su reformama, željni stalnog usavršavanja, koriste svaku prednost novih tehnika ili nauke. Veoma su radoznali, preduzimljivi, hrabri, svojeglavi, dinamični i impulsivni. Imaju najjaču energiju od svih ostalih znakova u horoskopu, ali im volja nije jača strana. Često su u stanju samoodbrane, jer se boje prezira i poniženja, obično su iskreni i vole istinu ali često se dešava da pripadnici ovog znaka hronično lažu. Lako se naljute i kada su ljuti, vrlo su eksplozivni pa im treba pustiti da se smire. Skloni su avanturama, dalekim putovanjima, pa u njihovom životu uglavnom ima mnogo promena. Život im se odvija između ekstrema: ili je euforičan, ili očajan.

Muškarac Ovan. Obično stoji na čelu neke organizacije, on je vođa, ratnik, strastven i povlači za sobom mase ljudi. Duhovit je, romantičan i za kratko vreme će vam pružiti sve. Nestalan je, nepažljiv, sebičan i nema takta ali to priznaje. Nemojte ga sputavati u karijeri jer će se izgubiti bez pozdrava i objašnjenja. On može biti odličan sportista, vojnik, muzičar, arhitekta, i državni službenik. Voli politiku. Za muškarca Ovna ljubav je isto što i osvajanje. Rođeni je lovac, pa svoj plen ne prepušta nikome. Kada mu dublje uđete pod kožu shvatićete koliko je ranjiv i to posebno dok je zaljubljen. Ovnovi vole decu i obično imaju puno dece a u braku sa njim treba uspeti održati ravnotežu, jer je on dosta sebičan. Za Ovnove kažemo da su bebe zodijaka, pa tako psihološki namire prvo svoje potrebe, a onda pričaju o ostalima. Dobra osobina muskarca Ovna je praktičnost, posebno kada su u pitanju kućni poslovi. Ono o čemu morate da ga naučite da biste ostali sa njim je ravnopravnost žene i muškarca. Ali to ne ide rečima već samo u praksi.

Žena Ovan. Je uspešna u poslu, zahvaljujući svojoj snazi i energiji sa kojom je rođena, ali je često nesrećna i nezadovoljna u ljubavi. Koliko god izgledala ženstvena, i koliko god bila posvećena majka i žena, potrebni su joj izazovi i borba. To je njena unutrašnja narav i dobro je kada je usmeri na posao i politiku. Najteže je sa njom kada od kuće napravi bojno polje. Tada su svi, uključujuci i nju gubitnici. Ona rano stiče zivotna iskustva i to posebno u ljubavi. Rano kreće u seksualni život, rano se osamostaljuje od roditelja pa je to čini mnogo zrelijom nego što jeste. Žena Ovan ima problema u životu zato što kroz njega ide glavom umesto srcem. Poput svog muškog srodnika ona je lovac na raznorazne trofeje. Ona voli poklone, cveće i nežnost. Potrebni su joj muškarci koji su jači od nje.
Kada im veza dosadi Ovnovi izlaze naglo bez objašnjenja.

 

 

Ovan Bik Blizanci Rak Lav Devica Vaga Škorpion Strelac Jarac Vodolija Ribe